Farmakovigilancia

a biztonságos gyógyszerelés egyik kulcsa

július 29, 2014

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

A farmakovigilancia fogalma felöleli a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében kifejtett tevékenységek összességét. A WHO 2002-es meghatározása szerint a farmakovigilancia „a gyógyszerek káros hatásaival, vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével, megértésével és megelőzésével foglalkozó tudomány ill. tevékenység.” Forrás: farmakovigilancia.hu

A multinacionális, innovatív gyógyszergyárak kiemelt hangsúlyt fordítanak arra, hogy készítményeik alkalmazásáról folyamatos információval rendelkezzenek. Ez azon túl, hogy elemi érdekük, az Európai Gyógyszerügynökség is előírja számukra, sőt, bizonyos esetekben a betegek fokozott biztonsága miatt, a nemrég újonnan bevezetett csúcsára állított fekete háromszöggel jelölt készítmények esetében kiemelt figyelmet fordítanak a készítmény mellékhatásaira, alkalmazására.

A farmakovigilanciától sokan tartanak, „feljelentésnek” érzik, az esetleges adminisztrációtól visszariadnak, holott óriási a jelentősége: a mellékhatások előfordulása egy készítmény életciklusát is befolyásolhatja. Káros mellékhatások megjelenésekor a további mellékhatások megakadályozhatók, „pozitív” mellékhatás esetén pedig akár a terápiás kör is bővíthető. Éppen ezért fontos minden olyan eseményt jelenteni, amely a gyógyszer alkalmazásával, hatásával, hatás elmaradásával, mellékhatásával, indikáción túli alkalmazásával kapcsolatos és a szakember tudomására jut.

Ebben a folyamatban nyújt segítséget a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társaságának (MAGYOTT) programja, mely kettő e-learning modul keretén belül a farmakovigilanciát népszerűsíti.

A modulok elolvasása és a teszt kitoltése után a második modulért gyógyszerészként 12 kreditpont szerezhető, 80%-os teszteredmény után. A teszt végén még egy letölthető, kinyomtatható tanusítványt is kapunk, mely igazolja a sikeres vizsgát.

Minden kollégának ajánlom a modulok megtekintését, hiszen nem lehet elégszer átismételni a farmakovigilancia fontosságát, jelentőségét és metodikáját.

Gyakorlati tanács: a 14-15. diánál várni kell, míg „beúsznak” a pontok, de a bal sarokban mindig van egy kis folyamatjelző csík, amiből láthatod, hogy még jönni fog-e valami vagy se.

Az e-learning első modulja itt érhető el (orvosoknak 6 kreditpontért), míg a második modul pedig itt (orvosoknak 6, gyógyszerészeknek 12 kreditpontért).

Sokan gyakran a gyógyszerek ellen fordulnak és mindenféle bizonytalan eredetű természetes megoldást választanak a gyógyulásra. Egy bizonyos határig nincs is ezzel gond, jómagam sem kapkodok be egyből például fájdalomcsillapítót ha már egy front miatt picit hasogat a fejem – igaz én ebben eléggé mazochista vagyok.

Az viszont mindenképpen egy fontos információ a betegek/vevők/nem szakemberek számára, hogy pont a farmakovigilancia az egyik olyan „mechanizmus”, mely megkülönbözteti a bizonytalan eredetű készítményeket a komoly gyógyszerektől. Figyeljük, jelentjük, értékeljük a hatásokat, mellékhatásokat és ha kell, a hatóság és a szakemberek közbeavatkoznak…míg például egy webshopban vásárolt „csodaszer” esetében max bosszankodunk és nincs kihez fordulni, nincs egy olyan belső védelmi lánc (farmakovigilancia), mely a többi beteget/vevőt megvédi az újabb behatásoktól.

Ezzel még véletlenül sem a gyógyszerfogyasztásra akarok buzdítani bárkit is, csupán a tényre kívánok rávilágítani, hogy nem kell mindig a gonoszt keresni a gyógyszerekben, gyógyszergyárakban.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.