Ügyeletes gyógyszertárak keresése

naprakész, hivatalos adatokból

április 09, 2016

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Legutóbbi bejegyzésemben kihirdettem a Patikai Digitális Fejlesztés Éve (PDFÉ) projektet, melynek keretében kaptál egy tippet arra vonatkozólag, miként lehet egyszerűbben kezelni az akciós lapokat.

A bejegyzés kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, de volt kollégám, aki szerint túl szájbarágós volt a cikk, ezt már mindenki tudja…

A mai nap egy másik – a régebbi Patikablog olvasók számára már ismert – modern technológiát kihasználó lehetőségről írok, mely a Patikablog „testvérprojektjeként” fut  már lassan három és fél éve, az ügyeletes patika keresőnk az ugyeletespatika.com és az általános gyógyszertár keresőnk a holvanpatika.hu .

Röviden a két alkalmazásról

placeit-7_0Mindkét alkalmazásunk úgynevezett webalkalmazás, mely azt jelenti, hogy nem kell a telefonodra semmit sem telepíteni, elég csak egyszerűen a böngészőbe beírni az ugyeletespatika.com vagy a holvanpatika.hu címeket és máris indulhat az automatikus helymeghatározás, majd után a hozzád legközelebb eső gyógyszertár keresése.

De ez mind semmi: a kereséshez nem feltétlenül szükséges mobiltelefon, akár egy internet eléréssel rendelkező iPad, tablet, laptop, asztali számítógép is használható, utóbbi esetekben a helymeghatározás technikai korlátok miatt kevésbbé pontos, de nagy tévedések nincsenek és akár kézzel is ki tudod választani a tartózkodási helyedet.

A találati listából kiválasztva egyből meg is tudod tervezni az útvonalat a kívánt patikához.

Kincs, ami nincs: az adat

A XXI. század egyértelműen a „bigdata” korszaka, azonban a transzparensen elérhető nagy terjedelmű adatok önmagukban mit sem érnek, igazi értékké valamilyen szintű feldolgozás után válnak. Ennek a feldolgozásnak az egyik célja lehet például az egyszerűbb kereshetőség, könnyebb elérhetőség, érthetőség.

Az ugyeletespatika.com indulásakor azzal a problémával szembesültünk, hogy az akkor ÁNTSZ oldalára szinte megyénként eltérő struktúrában kerültek fel Excel táblák, melyekből az ügyeleti rend nem manuális kigyűjtése komoly kihívások elé állította Mondovics Mihály fejlesztő kollégámat. Megoldottuk.

A modellünk működni látszott, így újabb projektbe fogtunk, párhuzamosan az ügyeletes gyógyszertár keresővel készítettünk egy komplexebb, globális gyógyszertár keresőt, mely a holvanpatika.hu címen érhető el. Itt bár az alapkoncepció ugyanaz volt (bármilyen készülékről, GPS pozíció alapján a legközelebbi patika megkeresése és oda útvonal tervezése a lehető legegyszerűbben, leggyorsabban), általános patika adatokat is szerettünk volna közölni. Gyorsan szembesültünk vele, hogy hivatalos nyitvatartási adatok például nem érhetőek el, ilyen jellegű adatbázist sem a Gyógyszerészi Kamara, sem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nem vezet. Vagy csak nem adja közre.

Beláttuk, hogy a hivatalos irány nem működik, így a gyógyszerész kollégákhoz és az internethez fordultam segítségül.

Két alkalommal is e-mail megkeresés útján kértem segítséget a kollégáktól, és bár jópár pozitív visszajelzés érkezett, a válaszadási arány 5% körüli volt. Mint kiderült, több csaló cég kínál/kínált keresőben megjelenési lehetőséget „felmondhatatlan” szerződéssel évi 50-60.000 forintokért. Ennek köszönhetően jópár agresszív hangvételű választ is kaptam, mely némileg érthető, ugyanakkor csalódás, hogy bár maximálisan transzparensen közöltem a kérés miértjét, a szolgáltatás ingyenességét és a kollegiális segítségnyújtás csíráját sem tapasztaltam.

Készül egy tanulmány, melyet reményeim szerint még idén közzé tudok tenni, ami a gyógyszertárak, patikák internetes megjelenését, transzparenciáját, elérhetőségi adataik minőségét és mennyiségét vizsgálja. Az már most elmondható, hogy főként a lácba vagy beszerzési társulásba tömörülő patikák járnak élen a tájékoztatásban, így a nyitvatartási és elérhetőségi adatokkal a kezdetekben a holvanpatika.hu kereső szinte kizárólag az ő adataikkal és a megkeresésre válaszolók adataival került feltöltésre. A Benu, a Kulcs Patikák, az Alma Patikák, a Sipo Patikák, a Piros Pont, a Csillag és a Pingvin Patikák adatai saját honlapjaikon is elérhetőek.

A változás szele

OGYÉI keresőIdén február 29-én a márciusi adatok betöltésekor szembesültünk azzal, hogy a korábbi helyükről eltűntek az ügyeleti beosztás táblázatai. Gyorsan kiderült, hogy a háttérben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján bevezetett új szolgáltatás megjelenése áll, 2016. februártól elérhető hivatalos forrásból is egy kereshető gyógyszertár és ügyeletes patika adatbázis, így ezzel okafogyottá vált a korábbi Excel táblázatok publikálása. Mint később megtudtam, a szolgáltatás minőségének javítása érdekében akár óránkénti frissítésre van lehetősége a Tisztifőgyógyszerészeknek. Az ilyen jellegű fejlesztések mindenképp üdvözölendőek, maximálisan hiszünk a lakosság hiteles és transzparens tájékoztatásában!

Misivel gyorsan egy válságértekezletet hívtunk össze, hogy megbeszéljük: hogyan tovább? Adat nélkül az ingyenes keresőnk sem tud működni és bár elérhető az OGYÉI oldalán egy kereső, meggyőződésünk, hogy a mi alkalmazásaink a gyógyulni vágyó lakossá számára egy jobb, gyorsabb, kényelmesebb és informatívabb szolgáltatást nyújtanak. Nem beszélve arról, hogy közel három és fél év munkáját nem szívesen dobnánk ki az ablakon.

Mindenféle „okosságok” helyett a hivatalos utat választottuk: megkerestem levélben az OGYÉI kommunikációs igazgatóját és hivatkozva „Copyright” előírásaikra, írásos engedélyt kértünk az ügyeletes patikák és gyógyszertárak adatainak újraközlésére.

Hivatalos adatok megbízható forrásból

Bár az első reakciónk kissé borús jövőt festett, minden jó, ha a vége jó. Az ugyeletespatika.com adatai (kiegészítve a saját adatgyűjtéssel) OGYÉI által karbantartott, ellenőrzött, hivatalos forrásból érkeznek, mivel a kért írásos engedélyt megkaptuk az újraközlésre.

Misi szinte pillanatok alatt felkészítette rendszereinket az új adatok feldolgozására és bár volt egy-két zökkenő, de mára már kifogástalanul működik a frissített alkalmazás. Persze itt a fejlesztés nem áll meg, vannak még ötleteink a jövőre nézve, a lényeg, hogy a patikakeresők továbbra is a látogatókat ki tudják szolgálni, gyorsan, hatékonyan.

Hiányoznak vagy nem pontosak a patikád adatai?

Mindig van helye a fejlődésnek! A korábban már hivatkozott e-mailem akár meg is ismételhetem, hiszen mindig van mit javítani, pontosítani a szolgáltatásunkon. Segíts ebben te is! Ha a saját patikád adatai nem pontosak a holvanpatika.hu oldalon, vagy a kedvenc patikád adatait nem találod a rendszerünkben, írj egy e-mailt az error@holvanpatika.hu címre vagy jelentsd be a hibát a http://www.holvanpatika.hu/hibajelentes/ címen!

Ezzel nagy mértékben hozzájárulsz a munkánkhoz és segíted a többi felhasználót is, ha éppen ügyeletes gyógyszertárra vagy patikára van szüksége a közelben, például egy kirándulás, nyaralás alkalmával, amikor nem tud a megszokott kedvenc patikájába betérni.

Köszönjük!

Még egy dolog

Ügyeletes Gyógyszertár KeresőHa szeretnél a patikád internetes oldalára egy ügyeletes gyógyszertár keresőt, mint amilyen itt a Patikablogon, vagy a Ködpiszkáló blogon is látható, akkor írj egy e-mailt nekünk az info@ugyeletespatika.com címre és beállítjuk számodra a hozzáférést a modulhoz!

A bejegyzéshez a Patikablog Facebook oldalán tudsz hozzászólni!

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.