Másként gondolkodok

és másként gondolkodók

szeptember 26, 2013

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

A Marketingpirula/Pirulatrend hasábjain jelent meg az a két részből álló írás, mely a patikusok internetes megjelenésével, aktivitásával foglalkozik.

A második részben velem is készült interjú, ami után megengedtem magamnak azt a luxust, hogy hivatalosan is „másként gondolkodónak” tituláltam magam.

A sors fura fintora, hogy ugyan történt több esemény is, amely bejegyzést érdemelne a Patikablogon, én mégis az interjúban negatív példaként említett bölcs hallgatás eszközével éltem.

Anélkül, hogy mentegetőznék, a hallgatásnak a pozíciómban, állásomban bekövetkezett változás a legfőbb oka, kevesebb direkt impulzus ér a gyógyszertárak világából és figyelembe véve átalakuló környezetünket, sokszor tényleg bölcsebb hallgatni. Véleményem persze ettől még van, amely kifejtésre is kerül, ha figyelő szemekre, fülekre talál.

Az a bizonyos szembeszél

Másként gondolkodni, majd ennek hangot is adni felelősség. Senki sem szereti, ha az arcába mondják a nyers tényeket és sokan hajlamosak a gondolkodás helyett támadással reagálni. Ilyenkor persze a másként gondolkodóban mindig megszólal egy ördögi kacajt követően: „hoppá, ez mélyre ment, tehát igazam van”.

Ha valakinek megvan az adottsága, hogy másképp szemléjen dolgokat, mint ahogyan a többség gondolja, két dolgot tehet. Na jó, hármat.

  1. Visszaél „tehetségével” és rosszindulattal közelít problémákhoz, feszültséget, vitatkozásokat indukálva, szokszor a legetikátlanabb vitamódszerig, a személyeskedésig süllyedve. Ez a módszer természeténél fogva ellenkezést vált ki.
  2. Felhasználja tehetségét és a probléma megvilágítása után konstruktívan megfogalmaz javaslatokat, melyek nagy része az újdonság erejével hatva azonnali ellenkezést vált ki.
  3. Bölcsen hallgat, de a tehetségét saját háza táján hasznosítja, ami után ha sikeres, a többség részéről, főként az irigység miatt azonnali ellenkezést vált ki.

Jól látszik, hogy egyik megoldás sem könnyű és mindegyik szembe megy a többség véleményével, rossz beidegződésével.

„Valahányszor a többség pártján találod magad, ideje megállnod és eltöprengened.” – Mark Twain

Másként gondolkodók: egyesüljetek!

Mióta írom a Patikablogot, sok érdekes embert ismertem meg. Kaptam rengeteg pozitív és sok negatív kritikát is. Vannak rajongóim a Kamarán belül, a laikusok közt, a renegátok közt, a magángyógszerészek közt, de a hálózati gyógyszertárakban dolgozók közt is.

Közvetve és közvetlenül több gyakorló gyógyszerésszel és szakasszisztenssel (!) tartom a kapcsolatot és beszélünk a mindennapi problémákról. Érdekes megfigyelni, ki hogyan tekint a szinte állandóan változó üzleti környezetünkre.

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy általában az panaszkodik, akinek oka van rá, akinek nem megy az üzlet. Én ezt fordítva látom: azért nem megy az üzlet, mert panaszkodik.

Akik sikeresek, azért azok, mert előre tekintenek, keresik a megoldást a felmerülő problémákra, gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott környezethez, nyitottak az újdonságokara. És igen, ők a másként gondolkodók. Persze, csak ha hagyják őket.

„Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint valaki másnak a jó példája.” – Mark Twain

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.