Ügyeletes patika? Hol?

Egy hiánypótló webalkalmazás

november 14, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Talán még emlékszel rá, hogy a nyolcadik patikai ügyeletem során volt egy hölgy, akit telefonon keresztül kellett navigálnom, hogy merre található a gyógyszertár, mivel nem volt ismerős a városban.

9:45 – Csörög a telefon. Nem találják a gyógyszertárat, navigálnom kellett őket – közben kint meg áll a sor. Nehezen, de ideértek, akkor meg szó szerint nem tudták kinyögni, hogy mit szeretnének. Félig volt jó a gyógyszer neve, de amilyen jellemzőt mellé tettek, az sehogy sem jött össze. Kicsit activity jellege volt, de megoldottuk.

Nagyon kellemetlen tud ez lenni, főleg például olyan esetben, mikor az amúgy is aggódó szülő, hozzátartozó a stresszhelyzet miatt, hogy nem találja az ügyeletes patikát, még idegesebb lesz.

Az ügyelet

Gyógyszertári ügyeletet általában a városokban található gyógyszertárak látnak el, közülük is azok, melyek relatíve könnyen megközelíthetőek (értsd: központi helyen vannak). Az, hogy melyik patika, milyen beosztásban az ügyeletes, mondhatom, hogy szinte megyénként változik. Általános gyakorlat az, hogy a megyei/régiós tisztifőgyógyszerész és a patikák konszenzuson alapuló beosztási rendje alapján, általában naponként váltakozó ügyeletet tartanak a gyógyszertárak.

A gyógyszertárak ügyeleti beosztását kötelező minden patikában, nyitvatartási időn túl is jól láthatóan elhelyezni. Ezt a tisztifőgyógyszerész az ellenőrzései alkalmával számon is kéri.

A metódus

Bizonyára veled is előfordult már, hogy nyitvatartási időn túl volt szükséged gyógyszerre. Ilyenkor a következő folyamatok játszódhatnak le:

  • elmész a hozzád legközelebb található gyógyszertárba (vagy ahova járni szoktál), és ha nincs szerencséd, miután szembesülsz vele, hogy nem ők látják el ma az ügyeletet, a kis táblázatból kibogarászod, hogy ki az ügyeletes. Név és cím kombinációval vagy a nyakadba veszed a várost (helyismeret előny), vagy elkezdesz telefonálni, hogy az mégis merre van. Ha okostelefonod van, akkor egy térkép alkamazásba be tudod írni, hogy milyen útvonalon tudsz eljutni oda.
  • ha otthon az első utad a Google-höz vezet, akkor elindulás előtt tudsz tájékozódni, hogy merre érdemes elindulnod. Érdemes az „ügyeletes gyógyszertár” + városnév kombinációt használni a kereséshez, bár sokszor még ez is irreleváns találatokat ad.
  • egy kellemetlenebb forma, mikor orvosi ügyeletre kell menned és onnan tovább a gyógyszertárba. Ha szerencséd van és jó fej az ügyeletes, esetleg ad útbaigazítást a patika elhelyezkedését illetően, bár sok esetben ők sem tudják
  • ha megközelítőleg tudod is, hogy merre van az adott utca, ahol az éppen ügyeletes patika található, még mindig ütközhetsz nehézségekbe a pontos cél megtalálásában

Idegeskedés, felesleges kilométerek és mire az ügyeletes patikába érsz, kellően ingerült vagy – amiből aztán jó kis bejegyzések születhenek 🙂

A megoldás: ugyeletespatika.com

Mondovics Mihály (aka eMeM) cimborám is végiggondolta ezt a folyamatot, majd cselekedett: készített egy webalkalmazást, amely akár okostelefonról, akár táblagépről, akár az otthoni korszerű böngésződből is használható.

Azért írok most itt a Patikablogon erről, mert egyfelől egy nagyon hasznos és hiánypótló eszköz ez, másfelől pedig az a megtiszteltetés ért, hogy gyógyszerészi oldalról szakmailag támogattam a projektet.

Amennyiben GPS képes eszközöd van, az ugyeletespatika.com címre ellátogatva az éppen aktuális tartózkodási helyedhez legközelebb található ügyeletes patikát találhatod meg.

Megkértem Misit, hogy mutassa be a webalkalmazást:

Ez nem egy gyógyszertárkereső alkalmazás. A cél az volt, hogy zéró interakció nélkül egyetlen dolgot tudjon: ha van a városomban ügyeletes gyógyszertár, akkor mutassa meg. Ne kelljen keresgélni, várost megadni…. elindítom az appot és GPS koordinátáimból meghatározza hol vagyok, majd eldönti, hogy normál nyitva tartás van-e (ez esetben lehetőség van google maps-en megnézni a környéken lévő összes patikát, illetve azt, hogy mikortól lesz az adott patika ügyeletes) vagy ügyeleti. Ha ügyeleti nyitva tartás van már, akkor megmutatja mely gyógyszertár ügyeletes (név, cím, telefonszám) és ha kérem akkor térképen berajzolja a tartózkodási helyem és a patika közti legrövidebb útvonalat.

Honnan jött az ötlet?

A problémám az volt azokban a szituációkban amikor este épp gyógyszertár kellett, hogy az „ügyeletes gyógyszertár %VÁROSNÉV%” kulcsszóra a google gyakran több éves weboldalakat is kihozott a találati lista elején. Márpedig ha az ember olyan helyzetben van, hogy szaladnia kellene az éjszaka közepén, akkor nem épp arra vágyik, hogy keszekusza weboldalakról el tudja dönteni, vajon az ott leírt tartalom aktuális-e vagy sem. Más, konkurens oldalak (pl. http://www.ugyeletesgyogyszertar.hu) csak az ügyeletes státuszú patikákat mutatják meg neked, azt, hogy épp aznap amikor nézed ezek közül melyik az ügyeletes nem.

Honnan szerzi az alkalmazásod az adatokat?

Az ügyeleti beosztások adatai az ÁNTSZ weboldalán közzétett Excel fájlokból származnak, ezért ami fent van az valószínűleg pontos adat, de előfordulhat, hogy bizonyos napokon kihagytak patikákat (volt olyan este, hogy Pécsen azt mutatta, nincsen ügyeletes patika, de ez eléggé fura lett volna). Illetve láttam már elgépelt városnevet is, az alkalmazásom ezt sem tudja kiszűrni (bár tipikus hibákra írtam szkriptet).

Az alkalmazás egyelőre béta állapotú, azaz még nem végleges, de már működőképes. Milyen változtatásokat, fejlesztéseket tervezel még bele?

Budapesten a patikák közül a legközelebbinek a jelzése vagy távolság szerinti rendezése, a város kézi megadásának lehetősége (GPS hiba esetén, vagy ha tudom, hogy bizonyos időn beluül az adott városban leszek), illetve ha az adott városban nincs ügyelet, akkor a legközelebbi város felajánlása ahol van ügyeletes patika szerepelnek a fejlesztési tervek között.

Mesélnél pár mondatban magadról?

Webdesignerként régóta foglalkozok webes megoldásokkal, az utóbbi egy évben elkezdtek érdekelni az okostelefonokra optimalizált webalkalmazások, főleg a lokációhoz köthető dolgok és a más szolgáltatások API-ját kihasználó alkalmazások.

Így készültek el a Foursquare adatbázisán alapuló appok: közeli benzinkutak (http://masina.co.hu/benzinkutak), közeli bankok (http://masina.co.hu/bank), kocsma ajánló (azon kocsmák, éttermek, bárok a közelben, amik nagy forgalmúak; http://kocsmatura.net). Persze készült néhány butaság is már, mint pl http://masina.co.hu/chucknorris 🙂

Az alkalmazás egyelőre főként az iOS-t és Safari böngészőt futtató eszközökre lett optimalizálva, de például Google Chrome böngésző alatt is tökéletesen működik, azonban ha nem mobil eszközről (GPS koordináták alapján) nézed az alkalmazást, akkor a helymeghatározás téves lehet.

A jövő

Én bízom ennek az alkalmazásnak a sikerében, mert hiszem, hogy megkönnyíti az ügyeletes patika megtalálását, hiszen nem csak az éppen ügyeletes patika nevét és címét tudhatod meg, hanem az oda vezető útvonalat is.

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha leírom, Misivel komoly terveink vannak a jövőt illetőleg: az ugyeletespatika.com webalkalmazás mellett nekiálltunk egy új, szintén patikákkal kapcsolatos alkalmazás fejlesztésének – de erről majd később!

Update: ha bármilyen rendellenes működést észlelsz, minden visszajelzésnek örülünk! Kérlek, küldj egy leírást vagy egy screenshotot (képernyőfotó) erre a címre: error@ugyeletespatika.com

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.