A dinoszauroszok harca

Rövid, gondolatébresztő bejegyzés

február 07, 2015

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Ez ma egy történelmi bejegyzés lesz, két okból is.

Az első, hogy rövid lesz. Tényleg. A második, hogy felelősöket keresek.

Jár (még) nekem a Magyar Gyógyszerészi Kamara hírlevele, melynek ugyan van felelős kiadója is és szerkesztője is, de nem húznám (csak) rájuk a vizes lepedőt.

Történt ugyanis, hogy a legutolsó számban egyből a hírlevél elején megjelent egy böffenet, mely gondolatiságában jól illeszkedik a tradícionális gyógyszerészet végnapjait firtató írásom utolsó bekezdéséhez.

Deliberalizáció, monopol helyzet visszaállítására törekvés, állami mentöőv, kompenzációk, hatósági ár, régmúlt eszmék táltosai, belpolitikai pozícióharcok, etikátlan gyógyszerészek büntetlensége, merkantil gyógyszerészek gátlástalansága, piaci erőfölénnyel visszaélés, egymás feljelentgetése, kollektív bűnösség elvén alapuló marketing szabályozás miatt megbénított ügyfélvevőszerzési lehetőség, használaton kívüli de mégis időszakosan kötelezően hitelesítendő sterilizátor, soha nem használt manipulátor, már bevizsgált alapanyagok újravizsgálása, költségracionalizálás miatt lejárati idők módosítása, vényköteles receptek “pult alól” kiadása, soha nem használt reagenskészlet, szakmai legitimáció miatt fenntartott veszteséges ügyelet, állami intézkedések kérdés, ellenérv, különösebb tiltakozás nélküli végrehajtása, generikus program során árréstömeg csökkenésnek való tapsolás, piszkos ügyek szőnyeg alá söprése, kéz kezet mos alapú összekacsintások, fiatal generáció bérszintjének alacsonyan tartása mind mind olyan időzített bombák a hazai gyógyszerészetben, melyek technológiai forradalom nélkül is a tradicionális gyógyszerészet végnapjait hozhatják el. És ez volt a második rossz hír.

Persze ki-ki a maga módján tehet ellene a megfelelő időpillanatban, csak fel kell azt ismerni.

Polckép

DinoRettentő kreatív módja annak, hogy ha már kimerült a „gyógyszerészi tulajdon a záloga a betegek érdekének és a sikeres gyógyszertár működtetésnek és különbenis a mocskosláncpatikák meg a profit ez egészségügy nem üzlet Viktor is megmondta” lemez, akkor lehessen újabb területen polemizálni azon, miért is kell nekünk visszamenni az 19201950-es éveket idéző eszmeiség és (vissza)fejlettség állapotába.

Ha már a hét úgyis a médiaháborúké, ezúton keresem ennek a képen is látható pár soros magas röptű szösszenetnek az íróját, felelősét, mert szívesen megkérdezném tőle, hogy ugyan mégis ezt így hogy?!

Mi a gond a marketing szakemberek által kidolgozott polcképpel? Hogy pénzbe kerül? Hogy működik? Hogy nem a mindent tudó gyógyszerész találta ki? Hogy szebben/jobban/átláthatóbban néz ki egy patika tőle? Mi?!

Ja, hogy fejleszteni kellene hozzá, új patikabútorba ruházni, leszedni a barikádokat az officinában?

Ha az író esetleg ötleteket szeretne, hogy ki/mi ellen alakítsunk még ki a gyógyszerész társadalomban ellenségképet, akkor a következőket javaslom:

  • józan ész
  • profit
  • kategória menedzsment
  • portfolio menedzsment
  • beszerzési társulás
  • profit (volt már?)
  • gyógyszergyárak
  • közgazdászok
  • FMCG
  • „eznembót”
  • marketingesek
  • gyógyszerismertetők (patikalátogatók)
  • józan ész (volt már?)

Dino extinctHirtelen ennyi, ennyivel ki lehet húzni a közelgő kamarai választásokig, szépen felépíthető mindre valamilyen épületes ellenségkép és elemzés – dolgozat -, esetleg a Táltosok is bevonhatóak a cikkírásba, lássa mindenki, hogy van értelme képezni őket, a dínók itt vannak közöttünk! Sőt, itt is lesznek közöttünk!

(A bejegyzéshez itt tudsz hozzászólni.)

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.