február 03, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Vannak esetek a patikában, mikor a legnagyobb jóindulatod ellenére sem tudsz mit kezdeni a vevővel. Úgy értem, hogy nem tudod – és nem is akarod – meggyőzni arról, hogy amit szeretne, az szimplán butaság.

Vannak napok, amikor az ilyen vevők különösen nagy százalékát teszik ki a napi forgalomnak, a mai is ilyen volt.

Desztillált víz

Jött egy idősebb hölgy, aki miután végigkérdezte az összes torokfertőtlenítő tabletta árát, a legolcsóbbnál maradt, szintúgy az orrspray-k esetében, ahol viszont egy nátika mellett döntött. Árérzékeny volt, nincs ezzel semmi baj.

Ami viszont utána következett, az maga volt a kabaré. Visszajött, hogy szeretne desztillált vizet venni, lehet-e. Mondtam, hogy lehet és már mondtam is az árát, tudtam, hogy fontos tényező lesz. 200gr desztillált víz 132 ft (amiből 69 ft a víz maga és 63 ft a kimérés díja), erre jön még rá az üveg és a kupak díja (81 és 13 ft), összesen 226 ft.

Drágállta az üveg árát, és kérdezte, hogy ha hoz üveget, abba kimérném-e neki. Látván, hogy tényleg fontos minden forint és mivel vízről volt csak szó, engedékeny voltam és igennel feleltem.

Persze én naiv, gyógyszeres üvegre gondoltam, amit korábban otthon elmosott, de nem: visszatért egy Kristályvizes üveggel, az alján még lötyögött egy kevés.

Ekkor már nem hagyott nyugodni a kérdés, hogy vajon mire kell neki a desztillált víz?

Tegnap egy úr, aki tiszta NaCl-ot akart venni, már emlegette a zsidókat (jó értelemben), hogy nem hülyék, mindenből a kóser termékeket fogyasztják, tisztított esővizet isznak és arra gondolt, hogy ő meg desztillált vizet inna. Erről majd írok még külön!

Nem is kellett kérdeznem, mert mondta magától: „Mosakodáshoz kell, az édesanyámnak az arcát lemosni ez jó ugye?” Hát persze! Igaz, vannak afrikai országok, ahol 300gr vízből egy család megfürdik…

Tengervizes orrspray

Az egyik kedvenc termékcsoportom a tengervízből készült orrspray-k. Szinte mindenki csodaszerként tekint rájuk és a legkülönbözőbb hívószavakkal érkeznek a patikába.

„Azt a nem hozzászokós orrspray-t keresem.”

„Van valami újfajta orrspray, ami tengerkivonattal van.”

„Tengervizes orrspray-t kérek, de a 2 éves gyereknek valót mindenképpen, nehogy túladagoljuk!”

Tengervizes orrspray = izotóniás (1000g vízben 9g NaCl) sóoldat, amit úgy nyernek, hogy a tengervízet tisztítják és általában 100ml orrspray-be 31,85g tengervizet tesznek. A tengervíznek nagyobb a sótartalma, kb 35 g / liter, ezért kell kevesebb belőle.

Az ember szervezetében a vízterek ozmózisnyomása megegyezik a 0,9%-os NaCl oldat ozmózisnyomásával és kb. a tengervizes orrspray-k ozmózisnyomása is ezzel egyezik meg.

Namost.

Tengervizes hókuszpókból nincs túladagolás, nincs gyerek meg felnőtt változat. Ez csak ügyes gyártói marketingfogás. Ami különbség lehet, hogy a spray feje mekkora, belefér-e a gyermek orrába vagy se. A szervezetre nézve ártalmatlan, a hagyományos ember-gyógyszer kölcsönhatás itt nincs! Hagyományos értelemben vett hatóanyag nincs benne, a hatását egyrészt tisztító volta, másrészt a természetes állapottal való megegyezés (izotónia) miatt képes kifejteni.

Ha ilyen termékre van szükséged és választási lehetőség előtt állsz, itt tényleg egy dolgot érdemes figyelni: mennyibe kerül.

Ma volt egy ötvenes nagymama, akikvel 10 percig válogattunk a különböző tengervizes orrspray-k között, hogy vajon melyik lehet a jó, melyikre gondolt a lánya. Próbáltam neki segíteni, hogy teljesen mindegy, hogy melyik sós vizet viszi, ugyanúgy jó lesz.

Homeopátia

Óóó, az örök kedvenc. Ma volt egy hölgy, aki kifejtette, hogy a gyerekei heti 1x szedik az egyik homeopátiás megfázás elleni készítményt (aminek amúgy, ha van is valami hatása napi 2x adagolva, a heti 1x adagolás tuti semmit nem ér…) és lekopogja, idén még semmi bajuk nem volt.

Kibújt belőlem a kisördög és felvettem a stílusát: idén azért nem volt ám még nagyon semmilyen járvány, betegség meg talán a csillagok állása is kedvezőbb, de a homeopátiás szerrel kiegészítve meg végképp megelőzhető minden baj.

Nevetni fogsz, de hevesen bólogatott és helyeselt, hogy igen, idén eddig minden jó. Hát persze! Arcpálma.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.