Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Egy fiatal srác jött be a patikába, szemmel láthatóan nem érezte jól magát. Lázcsillapító és recept nélkül is kapható allergia ellenes gyógyszer volt neki felírva, rosszul.

Bár akut esetben felírt gyógyszereknél (és egy havi gyógyszeradagnál) nem kell feltünteni a kiválthatóság dátumát, a doktornő mégis ráírta, de hibásan. A kiválthatóság dátuma pont annyi nappal volt „elcsúszva”, mint ahány napig a gyógyszer elegendő. Így, szabály szerint nem adható ki a receptre a gyógyszer. A srácnak a gyógyszerelését megoldottuk (minimális támogatás lett volna a gyógyszerén, és oda tudtam neki adni recept nélkül is a gyógyszereket), de előre tekintve, hogy ne legyen több ilyen recepttel gondunk, arra gondoltam, felhívom a rendelőt és segítő szándékkal felhívom a figyelmüket a hibára.

Már csak azért is, hogy tudjanak róla, hátha valamilyen szoftveres hibáról van szó.

A segítő szándék nem talált pozitív fogadtatásra: az asszisztens egyből a doktornőre hárította a felelősséget, hogy „ezeket a recepteket a doktornő szokta írni, nem pedig az asszisztens. Kapcsolom a doktornőt!”

A telefonálásom oka nem a vétkes felkutatása volt: a betegeket akartam az esetleges ingázástól megkímélni és nem utolsó sorban magunkat is a rajtunk kívül álló okok miatti magyarázkodástól.

„Igen?”

„Üdvözlöm doktornő, Horváth Róbert vagyok a gyógyszertárból.”

„Na, mondjad!”

Itt már éreztem, hogy kár volt telefonálnom. Persze egyből meg lett magyarázva, hogy ők erről nem tehetnek, az a hülye gép csinálta biztos és fogalmuk sincs, hogy miért.

Mennyivel szebb lett volna egy válasz: köszönjük, hogy szólt, majd jobban figyelünk rá, hogy ha ismét ilyen recept van, akkor a betegünk érdekében egyből ki tudjuk a hibát javítani. Ja és köszönjük, hogy megoldotta a hiba ellenére a beteg gyógyszerelését.

Európa messze van, nagyon messze.

Mindeközben én meg azon gondolkozom, miként lehetne akár orvos és gyógyszerész kamarai szinten egyeztetni, hogy az orvosok, akár a vényfelíró programjukon keresztül értesülhessenek időben arról, hogy mely gyógyszerek hiánycikkek és helyette mást írjanak fel a betegnek, hogy ne neki kelljen ingázni a patika és a rendelő között.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.