december 31, 2011

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

039.365.2011 - HeadacheMa van az év utolsó napja, Szilveszter. Ilyenkor sokan nem a képességeikhez mérten fogyasztják az alkoholt, legyen szó akármekkora mennyiségről.

Ha már megtörtént a baj (alaposan a pohár fenekére néztél), de még van egy kis lélekjelenléted, adok pár tippet, hogy miként tudod elkerülni a másnapi fejfájást:

  • lefekvés előtt igyál meg legalább 2-3 deciliter tiszta, szénsavmentes VIZET! Ez a mennyiség bátran növelhető akár fél literre is, a lényeg, hogy több apró részletben idd meg, máskülönben „porcelánbusz vezetés” lesz a vége. Az alkohol vízelvonó szer, a véred töményedik ezáltal, nő a vérnyomásod amitől fájhat a fejed. A másnaposság ezen tünetének leggyakoribb okozója a kiszáradás.

  • ha igazán pro tippet akarsz, akkor ebbe a vízbe tegyél 1db Aspirin + C pezsgőtablettát, és legyen bármennyire is szörnyű az íze (ne félj, nem fogod viszontlátni), hajtsd le fenékig. (a tipp egy gyakorlott kollégámtól származik, bízz benne!)

  • sokaknál divatos az alkoholos italokat különböző taurin és koffein tartalmú italokkal (a.k.a. energiaital) együtt fogyasztani. Nem ajánlom! Azon túl, hogy egy amerikai kutatás szerint az ilyen kombinációk fogyasztása esetén megnövekednek a balesetek és a visszaélések a „sima” alkoholos italok fogyasztásához viszonyítva (részletesebb angol cikk itt), a koffein vízhajtó hatása az alkohollal kombinálva további vízveszteséghez vezet, növelve a másnaposság tüneteit. Az energiaitaloknak hosszú távú fogyasztása amúgy is szív és érrendszeri panaszokhoz vezethet, pl. pitvarfibrillációhoz, különösen veszélyeztetett a fiatalabb populáció.

Jogi nyilatkozat: A másnapi fejfájás elkerülésére adott tanácsaim még véletlenül sem akar buzdítás lenni mértéktelen alkoholfogyasztásra.

És még egy fontos tipp: az előrejelzések szerint hideg lesz ma, sapkasál!

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.