február 24, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Ha most 1903 előtti dátumot írnánk, akkor a feltett kérdésre a válasz egyértelmű igen lenne.

Történt ugyanis, hogy 1886-ban az amerikai Atlanta városa törvényben tiltotta meg az alkohol árusítását, gyártását. John Pemberton helyi gyógyszerész, a korábbi gyógyító bor készítménye helyett megalkotott egy „hamis bort”, amit gyümölcsök aromáiból és a kóla dióból (koffein forrás), kokalevelekből (kokain forrás) készült kivonatokból készített. Tulajdonképpen ez a korábbi receptjének alkoholmentes változata volt. Szódásüvegekben, szénsavas ital formájában terjesztette – megszületett a Coca-Cola. Abban az időben a szénsavas víznek amúgy orvosi jelentőséget tulajdonítottak.

Elég komoly mennyiségű kokain volt akkoriban a Coca-Colában, amit hamarosan, 1903-ban be is tiltottak, így változtatni kellett a recepten. Könnyen megtehette ezt a kolléga, hiszen a kívánt ízhez tulajdonképpen nem volt szükség a kokainra, csak a kokalevél kivonat többi részére, a kokain így tehát egy melléktermék lett.

Az érdekesség

Tulajdonképpen most jön a történet legérdekesebb része: az USA-ban és nemzetközileg is szigorúan tiltják a kokalevél importját, főként a belőle kinyerhető keménydrog, a kokain miatt.

Mivel a mai napig kokalevél kivonatot használnak az üdítőital gyártásához, és erre szüksége is van az üdítőgyár óriásnak, az USA kormánya kivételes engedélyt adott a cégnek, hogy óriási mennyiségekben kokalevelet importáljon Peruból és kis mértékben Bolíviából, szigorú ellenőrzés alatt.

De mi történik a kokalevelekkel? Az egyedi felhatalmazás birtokában a Stepan Corporation (vegyipari gyár) maywoodi telepén kivonják a szárított kokalevelekből a kokaint (az USA-ban ez az egyetlen cég, amelyik megteheti ezt), majd a maradék részt megkapja a Coca-Cola, hogy elkészíthesse a szirupot belőle, amiből végül a kóla lesz.

Ezután a kivont kokain ( methyl (1R,2R,3S,5S)-3- (benzoyloxy)-8-methyl-8-azabicyclo[3.2.1] octane-2-carboxylate) a Mallinckrodt Corporationhöz kerül, akik gyógyászati célokra kokain-hidrokloridot gyártanak, melyet bódításhoz (pl. műtéti beavatkozások esetén) használhatnak fel. Szigorúan ellenőrzött szer, USA-ban is és hazánkban is.

Ötletadó cikk: What Happens to the Coke in Coca-Cola?

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.