Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

A tegnapi nap folyamán futótűzként terjedt a hír a hazai médiában, hogy megjelent a Magyar Közlöny aktuális számában a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása. Az ismerőseim körében többen felháborodtak, civilek és szakmabeliek is, amit nem igazán értettem.

Ezért született meg ez a magyarázó bejegyzés.

A hírt az MTI adta közre, majd a hírportálok (index, origo) és a szakmai oldalak is átvették, minden egyéb kiegészítés nélkül. Még a szakmai oldalakat is beleértve, talán az origo tette bele a legtöbb munkát a hír közlésébe, ami azért meglepő, de ez egy más téma.

Update: találtam egy normális cikket, a HajduPress munkatársa vette a fáradtságot, és utána járt a kérdésnek.

Update2: újabb korrekt cikk a Zalai Hírlap tollából (úgy látszik, mikor a háttéranyagot gyűjtöttem, ezek a cikkek elbújtak…)

A rendelet két talán legfontosabb, betegeket közvetlenül érintő része a gyógyszerek rendelését (köznyelven felírás), kiadását (ez történik a patikában) érintő változások és a hatóanyag alapú felírás bevezetése. Jelen bejegyzésben csak a gyógyszerek rendelésével, kiadásával foglalkozok, mert a hatóanyag alapú felírást később, egy külön bejegyzésben szeretném kifejteni.

A beteg oldala

Ha egy szóval akarnám elmagyarázni, hogy mi változik, azt mondanám, hogy igazából semmi!

De akkor mire fel ez a nagy felháborodás?

Nézzük mi változott és mi volt eddig (kiemelések tőlem)

Az R2. 11. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(2) Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendõ gyógyszermennyiséget rendelhet. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendõ mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelõ mennyiség rendelhetõ.”

A korábbi szöveg

„(2) Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.”

Itt igazából egy amúgy is létező szabályt pontosít a rendelet, egyértelművé teszi, hogy ha pl. egy adott készítményből csak 50 szemes kiszerelés létezik (vagy az a legkisebb), akkor hiába több az, mint amennyire neked szükséged van 30 napra, a gyógyszerész a patikában kiadhatja neked.

Az R2 .11.§-a a következõ (3a) bekezdéssele gészül ki:
„(3a) Az orvos a (3) bekezdés szerint felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely idõponttól váltható ki, és errõl a beteget tájékoztatja.”

A jelenlegi (még érvényben levő, „régi”) 11.§ (3) bekezdése szól a krónikus betegség vagy állapot kezeléséről (hosszú, nem untatlak vele), mely megengedi, hogy az kezelőorvos 3 havi gyógyszermennyiséggel lássa el a beteget, vényenként 1 havi mennyiséget felírva, melyet a vényeken fel kell tüntetnie, hogy mely időpontig van a beteg recepttel ellátva.

Most jön a meglepetés: ez a rész sem változik érdemben! Az orvos ugyanúgy felírhatja a 3 havi gyógyszeradagot, ahogyan eddig tette, az egyedüli különbség, hogy a beteg a patikában nem tudja majd egy alkalommal mind a három receptet kiváltani, hiszen azon fel kell tüntetni, hogy mely időponttól váltható ki.

Magyarul: ha feliratsz ma az orvosoddal 3 havi gyógyszeradagot (mondjuk vérnyomáscsökkentőt), akkor kapsz egy receptet, ami ma kiváltható, egy másikat, ami 30 nap múlva és egy harmadikat, ami majd csak 60 nap múlva. Itt jöhetne a kritika, hogy több adminisztrációja lesz az orvosnak, de azt gondolom, hogy a XXI. században ez egy programfrissítéssel megoldható, a receptek ugyanúgy futószalagon tudnak a nyomtatóból kijönni.

A rendelet ugyanakkor ad egy kis engedményt is:

Az R2. 14.§-a a következõ (1a) bekezdéssel egészül ki:
„(1a) A 11. § (3a) bekezdése szerinti vényekre szükség esetén az orvos által a vényen megjelölt idõpontot megelõzõ 7. naptól is kiadható az egyhavi gyógyszermennyiség.”

Azaz van egy 7 napos időablak a 30 napos periódus lejárta előtt, mikor már kiválthatod a receptedet, ezzel elkerülhető, hogy gyógyszer nélkül maradj, csak azért mert még nem telt le a 30 nap. Tehát NINCS szigorúság az ellátás folytonossága a legfontosabb!

Gyógyszerészi oldal

Ennek a 30 napos „korlátnak” véleményem szerint szakmai és gazdasági okai vannak, én örülök neki. Kifejtem.

A munkánk során nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ellenőrizzük a receptek kötelező elemeit (pecsét, aláírás, helyes adagolás/dózis megjelölés), azok érvényességét, szabályosságát. Ez egyrészt gazdasági felelősség (csak szabályos receptet lehet elszámolni az OEP felé), másfelől pedig szakmai felelősség.

Figyelembe kell venni a beteg biztonságát, a gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásokra, mellékhatásokra fel kell(ene!) hívni a figyelmet. Ez kötelességünk! Az eddigi gyakorlatban a beteg ki tudta váltani a 3 havi gyógyszeradagját egy alkalommal, ami azért véleményem szerint hordoz magában veszélyeket, lehetőséget ad akár a gyógyszer helytelen adagolására vagy túladagolásra (bár ez a veszély az egy havi mennyiség egyszerre történő bevételénél is fennáll).

Nézzük a gazdasági oldalát: tegyük fel, hogy a beteg kiváltja a 3×30 napra elegendő gyógyszermennyiséget, majd az állapotában olyan változás lép fel, hogy a gyógyszer (bár régóta használja már) nem megfelelő a számára. Ilyenkor a kezelőorvos a beteg számára egy jobb készítményt választ. És mi lesz a már kiváltott 3 havi gyógyszeradaggal? Igen, megy a kukába! A közös adóforintjainkból milliárdok kerülnek így felhasználás nélkül kidobásra. Nyílvánvaló a szándék a rendeletet alkotó részéről, hogy racionalizálni szeretné a kiadásait. Hol ebben a probléma? Sehol.

Nekünk gyógyszerészeknek az új rendelet, szintén hála az informatikának, nem fog sok változást hozni, reményeim szerint a recepteken található vonalkód tartalmazni fogja a vény kiválthatóságának a dátumát, így arra a programunk fogyelmeztetni fog. Ha nem így lenne, akkor egyel több dátumra kell figyelnünk – nem fogunk belehalni.

Gondolatok

Gyógyszer zabáló nemzet vagyunk.

Ami nekem jó, mert ebből élek.

Ugyanakkor rossz, mert milliárdok mennek el a gyógyszerkassza finanszírozására, sokszor kifejezetten rossz, nem hatékony gyógyszerekre is.

Rossz, mert szakmai szemszögből nézve szörnyű nézni, hogy sok beteg össze-vissza szedi a gyógyszereit, saját maga próbálja beállítani például a vérnyomását.

A fent bemutatott módosítás valahol ennek a lehetetlen állapotnak próbál gátat szabni egy abszolút logikus és megengedő korlátozással.

Zsigerből minden változást rossznak élünk meg.

Megdöbbentő, ahogyan sokan reagáltak erre a változásra. Sajnos a változás megértésében a média sem segít, nem objetkív, nem tényszerű.

Szenzációként futott végig a hír, hogy 30 napra elegendő gyógyszert írhat csak fel az orvos. De hát ez eddig is így volt. Az ördög a részletekben lakozik.

Remélem a bejegyzésemből kiderült számodra is, hogy téged, mint beteget semmilyen negatív változás nem ér a változás bevezetésével, sőt, a te biztonságod, egészséged érdekében történik mindez.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.