szeptember 09, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Ahogyan már megszokhattad, ma, a nyolcadik ügyeletemről is élőben tudósítok itt, a Patikablogon.

Ez az első olyan ügyeletem, hogy hétvégén egész napot ügyelek, igaz most éjszakára majd fönöknőm fog jönni. Szóval olyan ez, mintha munkanap lenne, csak hétvégén.

7:50 – Reggel nyolc órától vagyunk ügyeletesek, szokásomtól eltérően időben ideértem. Mivel nem én szoktam nyitni általában reggelente, ért pár meglepetés. Például az, hogy a risztóhoz szükséges kódom nem működött. Gyors telefon a főnöknőnek, ő megmondta az ő kódját, riasztás kikapcsolva. Igenám, de már kint 3 beteg várakozott. Jött a következő meglepetés: mivel egyszerre indítottam el a gépeket, a túl nagy áramfelvétel (?!) lecsapta a biztosítékot így nem volt áram a patikában. Telefon megint, bár menet közben már megoldottam, mert megtaláltam az áramszekrény kulcsát, biztosíték fel, hajrá!

8:10 – Az első beteggel közöltem, hogy technikai gondok vannak és még egy kis türelmet kérek tőle, egész jól fogadta. Aztán mikor a receptjét akartam beütni, jött a következő gond: nem jó a TAJ szám a recepten. Most ő telefonált egyet, bediktálta a jó számot, így 8:18-ra már ki is tudtam szolgálni. Mikor a visszajárót adtam neki, újból megköszöntem a türelmét, ekkor már kicsit mintha morgott volna az orra alatt valamit, de úgy érzem, hogy az őszinte bocsánatkérés megtette a hatását. Ja, amúgy egy antibiotikumra volt szüksége.

8:19 – A következő vevőm, aki az előző úrral együtt már nyitás előtt itt várakozott szintén türelmes volt, igaz ő már hallotta a sűrű bocsánatkérésemet. Őt viszonylag már gyorsan ki tudtam szolgálni, megfázás elleni por, köhögés elleni tabletta és lázcsillapító volt, amit vásárolt. Mivel ő is várt jócskán a technikai malőr, neki is megköszöntem a türelmét. Értékelte.

8:24 – Egy hölgy jött az ügyeleten kapott recepttel, szemcsepp és láz- és fájdalomcsillapító volt neki felírva.

8:30 – Egy úr szeretett volna egy nemrég receptkötelessé vált fájdalomcsillapító kenőcsöt venni. Recept nélküli alternatívát ajánlottam, elfogadta.

8:36 – Gyermeknek volt szükség lázcsillapító szirupra.

8:40 – C-vitamint (!) vásároltak gyermeknek. Az utolsó három esetben ügyeleti díjat kellett felszámolnom.

8:48 – Nagyon elbírna a város egy vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárat, igazából nem is értem, hogy a láncos patikák közül valamelyik miért nincs nyitva. Egy úr jött, fogíny sprayt keresett. Az ügyelet fogalmát ő úgy értelmezte, hogy nyitva van teljes terjedelmével a patika, így az ajtó bezárt állapotát nem igen akarta elfogadni. Sajnos nem tudtam neki adni sprayt, már majdnem belekezdett a felháborodásába, mikor eszébe jutott, hogy végülis nem gond, ha most nincsen neki. Majd hétfőn megnézi máshol.

8:56 – Aranyköpés jajj! „Menstruációs M tablettát szeretnék.” A hölgy természetesen az Algoflex M tablettára gondolt 🙂

9:01 – Egy fiatal anyuka jött, a gyermekének kért láz- és fájdalomcsillapító szirupot és probiotikumot. A beszélgetés azért volt fura, mert indításként letegezett, majd magázott, majd tegezett, majd magázott és most figyelj: „jajj, bocsánat, hogy magázlak” (!!!). Szerintem rosszul ül a lovon.

9:09 – Egy anyuka jött antibiotikumért, Béres cseppért és folyékony C-vitaminért, az ügyeletről érkeztek.

9:10 – 9:59 Folyamatosan jöttek, volt aki 1-2 hetes recepttel, volt aki recept nélküli fájdalomcsillapítóért, kenőcsért, orrcseppért, nedvesítő szemcseppért. A lényeg, hogy 80%-ban nem ügyeleti jellegű vásárlások voltak, olyan forgalmam van eddig, mint egy közepesen erős hétköznap. Visszanéztem, átlag 2 percenként szolgáltam ki valakit. „Maradonnna!”

9:45 – Csörög a telefon. Nem találják a gyógyszertárat, navigálnom kellett őket – közben kint meg áll a sor. Nehezen, de ideértek, akkor meg szó szerint nem tudták kinyögni, hogy mit szeretnének. Félig volt jó a gyógyszer neve, de amilyen jellemzőt mellé tettek, az sehogy sem jött össze. Kicsit activity jellege volt, de megoldottuk.

10:02 – Kórházi sürgősségi ügyeletről jött egy beteg, antibiotikum volt felírva. Az orvos egy generikus  gyártó készítményét írta fel, amit mi nem tartunk, viszont van más, helyettesítő készítménye. Remélem nem sok recept jön hasonló mentalitással, ugyanis a kolléga behúzta a nem helyettesíthető opciót a recepten – ami véleményem szerint teljesen indokolatlan jelen esetben. Főleg, hogy ügyeletben van egy íratlan szabály: nem húzzuk be, hogy nem helyettesíthető! A beteg érdekében, hogy biztosan megkapja az adott hatóanyagú gyógyszert.

10:19 – A „szomszédnak viszem, nem tudom” esetek a kedvenceim. Allergia ellenes gyógyszer kellett volna a hölgynek, egy olyan fajta, amiből nem tartunk már készleten sokat, mert drága és nem nagyon fogy. Ma persze már kettőt is vittek belőle, elfogyott, így csak „másolatot” tudtam adni. Ilyenkor jön az, hogy telefonos segítség következik. A hölgy nevetve mondta is, hogy nagyon háklis a szomszéd, ezért nem meri kérdezés nélkül elvinni. Végül jó lett.

10:26 – Aranyeres kenőcs és kúp hatását, használatát magyaráztam el. A poén az volt, hogy úgy azonosítottuk be, hogy melyiket szeretné az úr, hogy a reklámból idézett: „Azt a fakírosat adja!”

10:36 – Egy orvos kolléga jött pár gyógyszerért és egy orrcseppért, amit készítenem kellett. Nagyon köszönte, mert ügyeletben nem szoktunk készítős (nem sürgős) gyógyszereket elvállalni.

És ez volt az a pont, ahol a „délig tartó lendület” elfogyott.

10:37 és 10:57 között 10 vevő, tartom az átlag 2 perces szintidőt. Külön élvezet a 2 hónapja felírt recept – abszolút indokolatlan ügyeleti ellátás, persze én ezt (még) nem mutatom kifelé, de ha más patikában ilyenkor morcos tekintettel találkozol, akkor az az évek során összegyűlt hasonló esetek miatt van. Hogy egy kicsit logikai hibás hasonlattal éljek, olyan ez, mint mikor egy festőművészt állandóan szobát festeni hívnának.

 11:05 – Egy nagyon szimpatikus anyuka jött, a gyermekének allergia elleni cseppeket és kenőcsöt vitt. Megköszönt minden információt.

11:10 és 11:25 között zsinórban 5 vevő. Fáradok.

11:29 – Fülzsír okozta dugó miatti panaszokkal kórházi ügyeletről jött egy hölgy, a fiának vitte a gyógyszereket. Kért egy erős hatású antibiotikumos fülcseppet is, amit az orvos javasolt neki. A gond csak az, hogy receptköteles. Nem értem, miért nem írták fel neki. Egy recept nélküli alternatívát adtam.

11:36 – „Igazából apukám volt a hülye, holnap utaznak Párizsba és cukorbeteg, nincs már gyógyszere.” – no comment

11:45 – A mai nap slágerterméke a Flector gél és tapasz. A negyedik vevő jött már ezért a kombinációért.

Érezni, hogy közeledik az ebédidő, kis nyugi van, utolértem magam. De épp csengetnek.

11:56 – A kedvencem, a hétvégi sürgős hüvelytabletta.

12:04 – Kettőt haraptam a szendvicsbe és már csengettek is. Egy srác jött, akinek begyulladt a foga, fájdalomcsillapítót szeretett volna, ami gyulladáscsökkentő hatással is bír. Adtam neki, majd elkezdett alkudozni egy erősebb, de receptköteles fájdalomcsillapító expediálásáért. Eléggé kitartó volt, de nem kapott.

12:14 – Egy kutyának vittek gyógyszert, valószínűleg megmérgezték. Mostanában egyre több esetről hallani itt a városban, számomra felfoghatatlan. Letörném a kezét annak aki ilyenre vetemedik!

12:20 – 5 napos csecsemőnek – akit ma engedtek el a kórházból – kellett tápszer és fürdetőkenőcs.

 Magyarázza el ezt nekem valaki! Mi a baj a mai anyukákkal? Tudom, hogy nem indul be azonnal a tejtermelés, de van egy olyan érzésem, hogy pszichés okok is állnak sok esetben a háttérben.

12:32 – „Neked is van Árpád?” – egy szemkenőcsöt kértek árpára.

12:36 – Gyerkőcnek szájpenészre kért az anyuka ecsetelőt, de ahogy elnéztem a fogait, neki is kellett volna egy hatékony szer. Bár egyszer, egy később nagyon jó barátommal futottam lesre ilyen kijelentéssel, mert kiderült, hogy veleszületett zománcképzési zavara van, amitől folyamatosan romlottak a fogai.

12:43 – Gyermeknek kerestek hámosító kenőcsöt.

12:48 – „Gyereket megcsípte a darázs, arra kérek kenőcsöt meg Ca-pezsgőtablettát” – Mennyi idős a gyermek? – „Harminc.” – hangos nevetés

12:52 – Multivitamin, görcsoldó, szívre ható „vitamin”, hüvelytabletta.

13:00 – Gyermeknek komoly hasmenése van, többféle székletfogót vitt az anyuka. A probiotikumot viszont nem vitte el, nem hozott magával annyi pénzt.

13:23 – Ügyeletről érkezett egy apuka, antibiotikumért és lázcsillapító kúpért. Ekezdtem magyarázni, hogy hogyan kell őket alkalmazni, majd közbevág: orvos vagyok, tudom.

13:27 – Tesóm egyik volt osztálytársa jött fülcseppért meg multivitaminért. Jó volt kicsit lazításképp dumálni.

13:32 – Egy szteroidos orrspray-ért jöttek, tegnap előtti recepttel.

13:34 – Tengervizes orrspray-re volt szükség, csecsemő számára.

13:36 – Megfázás elleni forró italpor és orrcsepp. Valami van a levegőben!

13:44 – Egy kis gyerkőcnek asztma elleni szereket vittek a szülei.

Mindeközben kintről rántott hús illat árad be. Mondom én: nincs vasárnap rántott hús nélkül 🙂 (Bár most nem kívánom, a szendómmal egész jól elvagyok)

13:54 – Trombózis elleni injekcióért jöttek egyenesen a kórházból.

13:57 – Hátfájásra kerestek kenőcsöt.

13:59 – Három éves kislánynak kellett Ca-szirup és bedörzsölős inhaláló kenőcs.

14:05 – Négy éves kislánynak keresten orrspray-t.

14:10 – Ismét egy trombózis elleni injekcióra volt szükség, ez azonban tegnapi recept volt.

14:12 – Torokfertőtlenítő tablettára volt szüksége egy úrnak.

14:17 – Antidepresszáns recept.

14:23 – Torokfertőtlenítő tablettára volt szüksége egy úrnak. (Nem elírás, megint.)

14:32 – Tegnapi, olaj okozta égési sérülésre egy receptköteles terméket kerestek, egy vény nélkül kapható spray-vel oldottuk meg a problémát.

14:38 – Hehe, édesapám egyik kismamája jött gyógyszert kiváltani 🙂

14:55 – Hámosító kenőcsöt kértek

14:57 – 10 hónapos gyermeknek kellett köptető szirup

15:15 – Pelenkára, ágybetétre, törlőkendőre és hashajtó gyógyvízre volt szükség egy idős úrnak.

15:17 – Antibiotikumra és egy nem létező kiszerelésű fájdalomcsillapítóra volt receptje egy úrnak. A városi sürgősségi ügyeleten egy nagyon fiatal kollegina van ma.

Bár elméletileg egyeznie kellene, de az orvosok gépében a cikktörzsben olyan termékek is vannak, melyeknek bár engedélyük, törzskönyvük van, de nem forgalmazzák őket. Sokszor olyan esetben is előfordul ez, mikor egy korábbi régi csomagolásról újra váltanak – itt nem dizájn beli változásra kell gondolni, hanem pl. üvegről buborékfóliára váltanak.

15:18 – Egy szorulással küszködő gyermeknek volt szüksége glicerines kúpra.

15:43 – A legnépszerűbb, folyadék alapú probiotikumot vitt el egy hölgy.

16:00 – Egy augusztus végén felírt lázcsillapító kúpos recepttel érkezett egy apuka.

16:15 – Vérhigító készítményt váltott ki egy hölgy, akivel megbeszéltük az új receptfelírási rendszert is.

16:35 – Fájdalomcsillapítót vásárolt egy úr.

16:47 – Ma már volt itt a srác, aki visszajött, a feleségének – aki szoptat – fogfájásra kellett gyógyszert javasolnom. Mindig nehéz ilyen esetben választani, hiszen szinte mindegyik hatóanyag átjut az anyatejbe.

Már csak 1 óra 10 perc van hátra – ha pontosan érkezik a főnöknőm. És még valami motivál: azt ígérte, ma kapok fizetést! o/

17:07 – Antibiotikumért jött egy úr. A receptet szerintem nem az orvos írta, túl fiatal ahhoz, hogy ennyire remegősen írjon. Remélem nem hamis recept, bár alakilag minden oké rajta.

17:08 – Fogfájásra jött egy srác gyógyszerért. Mint kiderült, van neki otthon az, amit javasoltam, de azért elvitte. Ez az eset szinte lejátszódott megint.

17:14 – Egy autó kézifék behúzását hallottam csak, de már tudtam: megint jönnek! Egy idősebb hölgy jött fájdalomcsillapítóért.

17:31 – Ismerős doki lánya váltott ki egy receptet…baromira megnőtt!

17:35 – Anyuka jött a kislányával antibiotikumot kiváltani. Anyukán több Hello Kitty cucc volt, mint a kislányon. Talán ezért is volt kis cserfes – bár elméletileg beteg, neki lett a gyógyszer felírva. Olyan aranyosan köszönte meg, hogy világszám 🙂

17:41 – T-19 perc…csak jelzem. Egy srác jött allergia elleni szemcseppért, autóval. A lelkére kötöttem, hogy ameddig vezet, ne használja, mert elhomályosítja a látást egy kis időre.

17:58 – Megjött a váltás én meg jobbra el. Köszönöm mindenkinek aki követett!

Nézz vissza, frissülni fog a bejegyzés!

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.