Amitől rettegek

: az étrend-kiegészítők

augusztus 31, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Amikor betér a patikába egy vevő, mindig attól rettegek: csak nehogy valamilyen – általam csak hókuszpók szernek titulált – étrend-kiegészítőt kérjen. Miért félek ettől? Elmondom.

Jelenleg Magyarországon (és az EU több tagállamában is) a következő a helyzet:

Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OÉTI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján. A rendszer nem alkalmas a termék forgalomba kerülésének megakadályozására, csak a piacfelügyeleti munkát segíti elő azzal, hogy probléma, veszély észlelésekor azonnal értesítést kap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a további intézkedések megtétele céljából. Több európai uniós tagállam még a notifikáció lehetőségével sem él; a hatósági munka kizárólag a panaszbejelentésekre, vagy a szúrópróbaszerű ellenőrzésekre épít. Forrás: OÉTI

Tehát: készítek egy terméket. Azt mondom, hogy van benne A,B,C,D,E vitamin, vas, réz, cink és B-17 „vitamin”, ami barackmagból származik és emiatt tökéletesen gyógyítja a rákot. Beadom a címkéjét (!) és adatlapját (!) az OÉTI-hez és ezzel eleget tettem a bejelentési kötelezettségemnek. És ennyi, a terméket szabadon forgalmazhatom, állíthatok róla azt, amit csak akarok. Közben lehet, hogy csak placebo az egész, vagy messze a feltüntetett határértékek alatt vannak benne az adott komponensek. Mindezt legálisan megtehetem.

Persze, ha hozzáadott értéket akarok adni a készítményemnek, akkor bevizsgáltatom az OÉTI-vel, kapok egy OÉTI engedélyszámot, ami már jelent egyfajta biztonságot, legalább arra vonatkozólag, hogy az állítás (miből milyen és mennyi) és a valóság köszönőviszonyban van. Persze, ez pénzbe kerül, ami a hasznot csökkenti.

Ha étrend-kiegészítőt vásárolsz, én azt javaslom, hogy feltétlenül keresd rajta az OÉTI számot!

És, hogy miért rettegek? Ezekről a kvázi ellenőrizetlen szerekről nem tudok semmi olyat mondani, amiért tudom is vállalni (még ha csak áttételesen is) a felelősséget. Mert nincs mindegyik bevizsgálva, a hatás nincs bizonyítva, a gyártóhely nincs ellenőrizve – legalábbis olyan szigorúsággal, mint a gyógyszerek esetében. Sokan esküsznek a bio és alternatív gyógyászati módszerekre, termékekre és mindenféle összeesküvés elméleteket gyártanak, gyógyszerellenesek. Sok esetben sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat egy bizonytalan forrásból származó, bizonytalan minőségű készítmény alkalamzásával. És még az sem biztos, hogy amit bionak mondanak, az az is.

Egy nagyon jó példa a manapság oly divatos pro- és prebiotikumok piaca. Jelenleg egy készítmény kapható, mely gyógyszer: azaz, a minősége bevizsgálat, a klinikai hatása bizonyított. Az összes többi étrend-kiegészítő, de van pár, ami legalább OÉTI által bevizsgált. Egy érdekes jelenséget is megfigyeltem a patikában: van pár vevő, akinél ha ezt mint érvet felhozom, akkor az étrend-kiegészítőt választja. A gondolkodása szerint a gyógyszer = rossz, az étrend-kiegészítő = jó. Fura. Érdemes a multivitaminok piacán is olyan készítményt választani, ami vagy gyógyszer, vagy legalább OÉTI által bevizsgált.

A fellelhető információk ezekkel a termékekkel kapcsolatban majdnem városi legenda szintűek, interneten terjengnek vagy csak egy forrásból származnak: a gyártótól.

Aki, amint láttuk, bármit mondhat, ígérhet – csak fel kell tüntetnie a csomagoláson és be kell jelentenie a hatóság felé.

Update: Marjai-Takács Rita kolléganőtől kaptam az alábbi kiegészítést.

A téma jó, csak annyi pontosítás kell hozzá, hogy OÉTI engedélyszám már nincsen. A nyilvántartásba vételről az OÉTI igazolást ad ki, melyen az OÉTI iktatószám mellett a nyilvántartásba vétel sorszáma található. E szám használata a termékek címkéjén nem kötelező, de nem is tiltott, azonban nem azonos a 2004. előtt kiadott OÉTI engedélyszámmal. Így a nyilvántartásba vétel sorszámát OÉTI engedélyszámnak tekinteni, azt így kommunikálni, vagy feltüntetni a termék csomagolásán, nem jogszerű és megtéveszti a fogyasztót.
Az „OÉTI által értékelt és szakvéleményezett termék” feliratot étrend-kiegészítők és különleges táplálkozási célú élelmiszerek címkéjén az OÉTI hozzájárulásával a bejelentő feltüntetheti, amennyiben az Intézet által előre meghatározott kritériumrendszer alapján (lásd: OÉTI által értékelt és szakvéleménnyel ellátott termékek követelményei) a terméket szakvéleményezésre benyújtotta és az megfelelőnek minősült. A felirat használatára kizárólag a megfelelő eljárásrend alapján szakvéleményezett termékek jogosultak, így annak feltüntetése más termékeken jogszerűtlen, megtéveszti a fogyasztót.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.