január 31, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Azt hihetnéd, hogy ez a cult of less projectem bejegyzése, de nem.

Az egyetem alatt szinte belénk verték a rend szeretetét, a rendrakást, a fegyelmet. Ez a patikai munka, a gyógyszerkészítés, a gyógyszergyártás, a kutatás, egy szóval minden gyógyszerészetet illető területen elengedhetetlen.

Miért fontos ez?

A laborban a gyógyszerkészítés során, ha leveszek egy vegyszert (gyógyszer alapanyag) a polcról, mikor nyúlok érte, megnézem, hogy mi az. Mielőtt beleteszem az edénybe, vagy mielőtt kimérem, szintén megnézem. Mikor végeztem a méréssel, és visszateszem az asztalra, újból megnézem. Ez nem bizonytalanság, ez a maximális biztonságra törekvés. Egy hiba akár emberéletbe is kerülhet.

A patikai rend

Ugyanez a fegyelem és rend elvárt az officinában (ez az a része a patikának, ahová te is bármikor bemehetsz, az „üzlet” rész). A fiókokban a gyógyszereknek szoros betűrendben kell lenniük, hatáserősség szerint emelkedő sorrendben. Én személy szerint néha el szoktam térni a szoros betűrendtől, mikor annyira hasonló a doboza két azonos hatóanyagú (és gyártójú), de eltérő hatáserősségű gyógyszernek, és ilyenkor egy másik készítményt beillesztek a sorba, hogy minimalizáljam a tévesztés lehetőségét.

Persze sokat segít(het) az informatika: ha rendben vannak a gyógyszerek vonalkódjai a számítógépen (van lehetőség beállítani minden termékre), akkor gyógyszer expediáláskor (ez az a munkafolyamat, mikor megkapod tőlem a gyógyszert) a recept vonalkódja után, ha a gyógyszer vonalkódját is „lecsipogom”, ha nem azt akarnám odaadni, mint ami a recepten van, a számítógép egyből reklamál. Én szeretem és használom is ezt a funkciót, plusz egy ellenőrzés.

Namost…

Azért nyúlt ilyen hosszúra ez a bevezető, hogy kicsit beleláss te is, milyen rend uralkodik egy patikában. Legalábbis jó esetben. Éppen a fent leírtak miatt várhatná el az ember, hogy a kollégái is kövessék azt a mentalitást, amit az egyetemi évek és a gyakorlati idő alatt elsajátított az ember. Persze egy patikában nem midnenki ugyanazt a képzést sajátította el, ezért (is) van az, hogy a gyógyszerész utasíthatja az asszisztens kollégákat. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy bunkózni kell velük, partneri viszonyban is lehet elvárásokat, utasításokat közölni.

A patikánkban három tára működik (ez az a hely, ahol átveszed a gyógyszered, köznyelvben pult, de ezt nagyon nem szeretjük), mindegyikhez tartozik egy-egy fiók, ahol a beváltott recepteket, a bankkártyás blokkokat és az irodaszereket tartjuk.

Már a nyitás napján bevezettem, hogy a fiókban tarsuk a pénztárgép és a bankkártya leolvasó hőpapírjait, és kértem mindenkit, hogy ha berak egy új guriga papírt a pénztárgépbe vagy a kártyaleolvasóba, akkor amint lehetősége nyílik rá, pótolja a fiókban találhatót, így nem fordul elő az, hogy a beteg/vevő előtt kell rohangálni a raktárba papírért, mert kifogyott…

Ma reggel a következő volt a helyzet, a tippeket itt alul a komment boxban várom, hogy vajon melyik lehet az én fiókom.

Tára 1.

Tára 2.

Tára 3.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.