július 05, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

A Zalai Hírlap felkérésére összeállítottam, hogy mit érdemes magunkkal vinni a nyaralás során az útipatikánkban. A cikket most változatlan formában közlom, igaz az újságban pár apró részletben eltér, de a lényegi tartalom egyezik. A fotókat szintén az újságból scanneltem be (ezért a rossz minőség), Pezzetta Umberto készítette őket, a cikket pedig Péter Gyöngyi írta.

Láz- és fájdalomcsillapítót is a naptej mellé a nyaralásra

Kisebb-nagyobb utazás előtt, csomagolás közben az útipatikáról se feledkezzünk meg: baj esetén aranyat érhet, ha helyet szorítunk a bőröndben néhány fontos patikaszernek.

2012. július. 05. csütörtök | Szerző: Péter Gyöngyi

Egy megyeszékhelyi gyógyszertár szakgyógyszerészét, dr. Horváth Róbertet arra kértük, összegezze, mire lehet szükségünk utazás, nyaralás során.

A láz- és fájdalomcsillapítókról nem feledkezhetünk meg, csecsemőknek, kisgyermekeknek kúp vagy szirup, iskolás gyermekeknek, felnőtteknek pedig tabletta javasolt.

– A legtöbb lázcsillapító egyben fájdalomcsillapító hatású is, ezért külön erre a célra nem feltétlenül szükséges gyógyszert venni hangzott a jó tanács. Az ibuprofen tartalmú készítményeknek a láz- és fájdalomcsillapításon túl gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A kúpoknál ügyelni kell a helyes hűtőben, hűvös helyen való tárolásra.

A recept nélkül kapható B6-vitamin segít csökkenteni az utazás közben jelentkező hányigert. Csillapítja a hányást, ha apró kortyokban vesz magához hideg folyadékot az érintett. Székrekedés és puffadás, illetve hasmenés kezelésére is célszerű felkészülni. Utóbbi esetén gyermekek számára széntabletta és hasmenés elleni por használatos. Ezekre a problémákra többféle készítmény kapható recept nélkül is, a gyógyszertárakban a szakemberek szívesen segítenek a választásban.

– Ezekben az esetekben fontos a gyógyszeres terápia mellett a diéta, a bőséges folyadékbevitel és a folyékony, de újabban kapszula formában is kapható probiotikum szintén gyorsítja a felépülést, a tünetek enyhülését – tette hozzá a szakember.

Azon hölgyek, akiknek mensturáció idején fájdalmaik vannak, fájdalom- és görcsoldó hatású, kombinált készítményt vigyenek magukkal. Vesekő, epekő problémával küszködőknek is jól jöhet egy doboz görcsoldó.

Bármekkora a hőség, megeshet, hogy megfádjul az ember torka. A megfázásos tünetek jól kezelhetőek recept nélkül kapható forró italporokkal. Érdemes csomagolni torokfájást, torokgyulladást enyhítő vagy rekedtség, köhécselés ellen ható készítményt, torokfertőtlenítőt.

– Rovarcsípésre, kullancscsípésre is készüljünk fel – folytatta dr. Horváth Róbert. A csípés bedagadása, allergiás roham kialakulása esetén célszerű 500 mg-os kalcium pezsgőtablettát fogyasztani. Hatásos népi gyógymód, ha a csípés helyére félbevágott hagymát teszünk körülbelül 10 percre. Az égető érzést, viszketést gélekkel csillapíthatjuk. Kullancscsípés esetén a legfontosabb, hogy a vérszívót minél előbb eltávolítsuk. Ezt egy egyszerű vagy egy speciális kullancskiszedő csipesszel tegyük, ügyelve arra, hogy a kullancs potrohát ne nyomjuk össze, mert visszaöklendezi a béltartalmát és így fertőz. Nem okoz fertőzésveszélyt, ha beszakad a kullancs feje, azonban a csípés helyét az állat eltávolítása után fertőtlenítsük.

A naptej kötelező!

Ma már minden nyaraláshoz és szabadtéri tevékenységhez elengedhetetlen a legalább 30, de inkább 50 faktorú naptej, napozókrém használata. Nemcsak a vízparton szerezhet az ember égési sebeket, de városnézés, hegyi kirándulás alkalmával is. Különösen az arc, nyak, vállak, hát és a végtagok veszélyeztetettek. A lehetőleg jó minőségű készítménnyel érdemes fél órával azelőtt bekenni a testünket, hogy napra megyünk. Ha mégis megtörtént a baj, a napégés okozta sérülést hűsítő, tápláló krémmel, spay-vel enyhíthetjük. Különösen hatékonyak a dexpanthenol vagy aloe vera tartalmú készítmények.

Apróbb sérülések, horzsolások ellátásánál alkoholos jódoldatra vagy jódtartalmú kenőcsre lehet szükség a gyors, egyszerű fertőtlenítéshez, például kés, kagyló, szálka okozta sebek esetén. Univerzális, több darabból álló, lehetőleg vízhatlan ragtapasz szintén a segítségünkre lehet, csakúgy, mint a sebgyógyulást elősegítő hámosító krémek.

 

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.