augusztus 30, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Van egy nagyon sikeres hascsikarás elleni termék, Woodward’s Gripe Water. Már nagyon korán, csecsemőkorban is alkalmazható, mivel nem tartalmaz például alkoholt mentát, cuktor cukrot és színezőanyagokat sem. Léteznek a piacon más, hascsikarás, puffadás, emésztési zavarok ellen szolgáló készítmények is, de vannak gyerkőcök, akiknek csak a Gripe Water adott enyhülést hascsikarás esetén.

A patikákban, ahol eddig dolgoztam, nem volt túlzottan népszerű, talán realative magas ára is indokolta ezt. Március magasságában kezdtek ellátási gondok jelentkezni, több alkalommal sem tudtuk már vevőinket kiszolgálni a termékkel, mert egyik nagykereskedésben sem volt kapható.

Az idő múlásával kimerültek a készletek, hiánycikk lett a termék. Pár hete kaptuk az egyik nagykereskedéstől a jóhírt, hogy új neve lett a terméknek és megint lehet kapni: Babuline Gripe Water néven.

A bizalom ára

Meg is rendeltem egyből a készítményt, hiszen többen is keresték már telefonon is és személyesen is. Szombati munkanapon egy aggódó apuka keresett fel minket telefonon, hogy kapható-e Woodward’s Gripe Water. Kolléganőm nagy magabiztonsággal nyugtatta meg, hogy igen, kapható nálunk,de új neve van. Az apuka kétszer is rákérdezett: ugye nem a szirup változat? Nem, ez ugyanaz, csak más néven! Állította bátran a kolléganőm a telefonban, hiszen egy megbízható forrásból, a nagykereskedésből kaptuk az információt.

Aztán elkezdtünk kételkedni: meg sem néztük, hogy tényleg egyezik-e a két termék, nézzünk utána. Meglepődve tapasztaltuk, hogy sajnos a feltétel nélküli bizalom áldozatává váltunk és emiatt egy apukát is feleslegesen a patikába hívtunk.

Az eset kapcsán elgondolkoztam: kik ülnek a vonal túlsó végén? Képzett szakemberek? Ismerik a megrendelt készítményeket vagy csak felviszik a számítógépes rendszerbe, amit én kérek? A bejegyzés megírásának pillanatában annyit tudok, hogy gyógyszertári asszisztensi végzettséggel kell rendelkezni a rendelésfelvevőknek.

Miután megnéztük a készítményt és az emlékeinkből összehasonlítottuk a Woodward’s termékkel, egyből szembetűnő volt a különbség: ez szirup, nem folyadék, van benne alkohol és 3 év feletti gyermekek és felnőttek számára ajánlott nem pedig csecsemőknek. Hoppá! Bevallom, hibáztunk, hogy korábban nem néztünk ennek utána. Igaz, ez a hiba csak ahhoz vezetett, hogy egy apuka feleslegesen motorozott egyet szombat délelőtt, eddig még egy készítményt sem adtunk el az „új” változatból. A két termék tehát nem ugyanaz, jogos a szülők aggodalma!

A nyomozás

Mivel twitteren is kérdezték már tőlem, hogy mi a helyzet a készítménnyel, honnan lehetne szerezni, miért nincs, elkezdtem nyomozni. Azt már korábban is tudtam, hogy interneten keresztül lehetett még rendelni, illetve voltak, akik Angliában dolgozó ismerőseiktől tudtak szerezni pár dobozzal.
A helyzet a következő: az áruhiány már az Egyesült Királyságban is jelentkezett március környékén és az oka az volt, hogy az eredeti gyártó céget még 2010-ben felvásárolta a Reckett Benckiser Reckitt Benckiser nevű vegyipari cég (őket a Strepsils, Nurofen kapcsán ismerheted). A The Telegraph cikkéből kiderül, hogy a felvásárlás során egy sor másik készítménnyel együtt a hatóságok felülvizsgálták az engedélyeket, illetve a csomagoláson ígért és valós hatásokat.

A Reckett Reckitt szóvívője elmondta: ameddig nem zárulnak le a felülvizsgálatok, a készítmények gyártásával leálltak, de amilyen gyorsan csak lehet, vissza fogják őket hozni a piacra. A szóvivő tájékoztatásából az is kiderült, hogy a felülvizsgálatot a Reckett Benckiser cég kezdeményezte. Mivel a felvásárlás során rengeteg új termék került a cég portfoliójába, mindegyik engedélyét, a gyártás minőségét átvizsgálták és pár esetben az érvényes előírásokkal ellentétes tecnikai és adminisztratív hibát találtak. A már korábban gyártott és megvásárolt termékekkel tehát nincsen semmiféle minőségi kifogás, azok használhatóak nyugodtan.

Egy korábbi cikkben megtaláltam a konkrét kifogást a Woodward’s Gripe Waterral kapcsolatosan. A 2006 óta az Egyesült Királyságban érvényben lévő szabályozás szerint az alternatív vagy gyógynövény eredetű gyógyászati eszközöknél, termékeknél (nálunk étrendkiegészítő kategóriába sorolt) a csomagoláson nem szabad orvosi állításokat, következtetéseket, ígéreteket feltűntetni és a felirat nem tartalmazhatja azt sem, hogy milyen esetekben lehet használni a készítményt. Csak abban az esetben tartalmazhat a csomagolás ilyen „indikációkról” szóló tájékoztatást, ha a gyártó erről külön dokumentációt készít, minőségi, biztonságossági és hatékonysági adatok feltüntetésével. Mindezek mellé, még a szóbanforgó készítményből mintát is kell szolgáltatnia a hatóság felé, melyet az bevizsgál.

Jelenleg a csomagoláson az áll: “a Woodward’s Grip Water kapor olajat és nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaz és gyors enyhülést hoz hasgörcs és szelek esetén. A kapor olaj melegíti és ellazítja a hasat, szétoszlatja a légbuborékokat. A nátrium-hidrogén-karbonát pedig semlegesíti a savakat a gyermek hasában. Az eredmény egy hangos büfi.”

A hatóság tájékoztatásából az is kiderül, hogy a jelenlegi vizsgálat csak a gyártási folyamatra terjed ki.

Sajnos a termék a vizsgálat lezárásáig és a gyártás újraindításáig továbbra is hiánycikk marad.

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.