július 17, 2012

Figyelem! Ez a bejegyzés már több mint 1 éves, tartalma elavult lehet!

Jó estét kívánok, megkezdődött 14 perce a hetedik ügyeletem, melyről az eddig megszokott módon, ezt a bejegyzést frissítve fogok közvetíteni.

18:04 A patika felett lakó hölgy jött egy szájfertőtlenítő oldatért. Rácsodálkozott, hogy hat órakor már bezártunk. Elmondtam neki, hogy kb. egy éve van ez a nyitvatartás.

18:07 Homeopátiás sókért jött egy hölgy, ügyeleti díj és a sók ára ellenében meg is kapta.

A patikának minden olyan esetben van joga ügyeleti díjat felszámítani, amikor nem sürgős gyógyszerellátásról, azaz indokolatlan ügyeleti ellátásról van szó. Sajnálom az orvos kollégákat, hogy ők ugyanezt nem tehetik meg.

Ha egy receptet az ügyelet napján írtak fel, akkor nem szímtható fel ügyeleti díj, legyen az orvosi ügyeleten, vagy akár napközben a háziorvosnál, szakorvosnál felírt recept.

19:04 Hashajtóra volt szüksége egy úrnak. 

19:08 Telefonon érdeklődtek egy készítmény után.

19:30 Egy fiatal srác jött fájdalomcsillapítóért.

19:46 Június másodikán felírt recepttel jöttek egy vérnyomáscsökkentőért. Szemmel láthatóan nem tetszett az ügyeleti díj alkalmazása.

20:06 Egy egész doboz (100db) gumikesztyűre volt szüksége egy úrnak, ami latexmentes. Ügyeleti időben.

20:10 Egy hetes recepttel, savcsökkentőért és kenőcsért jött egy hölgy.

20:20 Gyermekorvosi ügyeletről érkezett egy anyuka, csúnyán köhögő gyermeke számára vett receptre gyógyszereket.

20:24 Felnőtt, tartósítószermentes orrcseppre volt szüksége egy fiatal hölgynek.

20:28 Kisgyereknek kellett tetűírtó.

20:29 Egy másik kisgyereknek kellett szintén tetűírtó.

20:32 Mai nap felírt kenőcsöt váltott ki egy úr gyermeke számára.

20:44 Május másodikán (!) felírt recepttel érkeztek egy pszichiátriai gyógyszerért. Az úr 70 azaz hetven forintos árra emlékezett (1590 ft-ot kellett fizetnie), elmagyaráztam neki az ár összetételét.

20:52 A kórházból frissen hazaengedett srác jött, antibiotikum és fájdalomcsillapító recepttel.

21:05 Egy 30-as srác és egy 17-18 éves hölgy jött. Olyan gyógyszert kerestek nyombélfekélyre, gyomorfekélyre, amit mi nem tartunk. Amit alternatívának kerestek az pedig hiánycikk. Telefonáltak az illetőnek akinek kell, majd átadták a telefont. Elmondtam, hogy mit tudok javasolni, kiderült, azt sem tudja, hogy mire kell neki a gyógyszer, ami egyébként recept nélkül kapható. Azt kérte, adjam vissza a telefont a férjének (!), aki amúgy gyanúsan szoros viszonyt ápolt a fiatal hölggyel. Jön a poén: a srác haverja helyet kér az ügyeletes ablakhoz és azzal a kérdéssel rukkol elő, hogy mindenféle ópiátot, altatót hozzak neki, amit csak lehet recept nélkül. A szemei – vagy allergia vagy marijuana miatt – vérben forogtak. Mondtam neki, hogy „okéééé”. Szerencsére lenyugodott,  látta, hogy nem vagyok vevő a humorára.

21:15 Fogászati kezelés után gyulladáscsökkentőért és fájdalomcsillapítóért jött egy úr.

21:30 Hasmenéses, 3 hónapos csecsemőnek vittek volna gyógyszereket, ha lett volna pénzük. Rangsoroltunk és a hasmenést enyhítő készítmény mellett döntöttek. Miközben az árakat néztem ki nekik, hallottam a beszélgetést: „És nem számít, hogy valakinek van-e munkája, beteg-e a gyereke mindenki ugyanannyit fizet a gyógyszerért?”. Sosem értettem, ha nem adottak a gyermek felneveléséhez az anyagi körülmények, akkor miért vállal mégis valaki 2-3-4 vagy több gyermeket (költői kérdés).

21:35 5 napos csecsemőnek kért egy úr (aki nagyon szimpatikus módon kerékpárral érkezett) hascsikarás, puffadás ellen cseppeket.

Ma egész nap, az elfogyasztott koffeinmennyiség ellenére is fáradt vagyok. Lehet, hogy ez egy jó alkalom lesz arra, hogy kipróbáljak egy új ügyelet túlélési taktikát: többször hunyok keveset. Be is hozom a vengégágyat.

21:59 Vény nélkül kapható antibiotikumos spay-t vett egy úr, ügyeletről érkezett.

22:08 Vesegörcs panasszal az ügyeletről érkező hölgy kért görcsoldót.

22:38 Megtudtam, hogy a hüvelygomba ügyeleti ellátást igényel. Krém + hüvelytabletta került expediálásra.

2:55 Kezd megborulni a tervem, hogy többször kicsit alszok, mivel egészen eddig nem jött senki, majd 3 órát aludtam. Lázcsillapítóra volt szükség, ami receptköteles, ügyeletről jöttek recepttel. Visszafekszem.

3:10 Még szerencse, hogy nem feküdtem le. Egy hölgy érkezett az ügyeletről, antibiotikum, lázcsillapító, torokfertőtlenítő, köptető, C-Vitamin volt a menü.

6:35 A telefonom érbersztője szól, ideje magamhoz térni. Ezek szerint nem jött más, sikerült újabb 3 órát aludnom. Azért nem vagyok friss. Az érrendszerem állapota valószínűleg jelentősen romlott,  már csak a felborult anyagcsere folyamatok kapcsán is,de ennyit feláldozunk az egészségügy oltárán.

Jó reggelt mindenkinek!

nextserver A Patikablog oldalait a NEXTSERVER tárolja.